20 Şubat 2012

ALIŞVERİŞ ALIŞVERİŞ ALIŞVERİŞ

Neden gereğinden fazla alışveriş yaparız? Neden hep daha fazlasına sahip olma arzusuyla yanıp tutuşuruz?
"tüketim çılgınlığı, çağımızın hastalığı" yazıları her yerde karşımıza çıktığı halde, bu hastalığı iyileştirme yoluna bir türlü gitmiyoruz. Tersine indirim neredeyse, biz oraya gidiyoruz. Belki de o kadar çok tatminsizlik yaşıyoruz ki, kendimizi alışverişle avutmaya çalışıyoruz. Belki de bunun kaynağı bir uğraş alanımızın olmayışındandır. Zamanı unutabileceğimiz bir uğraşımız olduğunda, mağazalarda gereğinden çok vakit geçirmenin gittikçe anlamsız hale geleceğini düşünüyorum.  Eminim ihtiyacımız olan doğru parçaları almak bizim için yeterli hale gelecektir. 

İnsanlar kendi tarzlarını yaratmak yerine, modaya ayak uydurmak için sürekli alışveriş yapmayı tercih ediyor. Halbuki "moda öyle çirkin bir şey ki, altı ayda bir değiştirmek zorunda kalırız" demiş Oscar Wilde. Hak vermemek imkansız, sevgili Coco Chanel de hak vermiş olacak ki "moda geçicidir ama stil kalır" sözleriyle onaylamış.

Bir de sanki alışveriş merkezleri arttıkça, tüketim çılgınlığının sonu gelmeyecek gibi gözüküyor. Zaten alışveriş merkezine de niye gideriz ki, sokakta yürüyüp insan kalabalığına karışmak varken?

Fotoğraf: panoya takılanlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder