8 Mayıs 2012

MODA DÜNYASININ GÖRÜLMEYEN KARANLIK TARAFI


 illüstrasyon: panoya takılanlar

Modanın karanlık yüzünü çoğumuz es geçiyoruz. Maalesef görmek istemediğimiz bir gerçek var; hazır giyim sektöründe ağır koşullar altında çalıştırılan işçiler. İşçilerin sağlığı hiçe sayılarak yapılan üretimler ve emeklerinin altında ödenen veya hiç ödenmeyen maaşları görmemekte ısrar ediyoruz.

Modanın ışıltılı dünyası gözümüzü o kadar kamaştırıyor ki, satın aldığımız ürünlerin arka planında dönmekte olan oyunları göremiyoruz. Bir kişi para kazanacak diye yüzlerce kişi insanlık dışı çalışma koşulları altında saatlerce çalıştırılıyor. Bunu yapanlardan bazıları da hepimizin bildiği dünyaca ünlü markalar. Örnek vermek gerekirse; H&M Kamboçya'da aylık 61 dolara işçi çalıştırıyor ve bu işçilerin çoğu çalışma koşullarından dolayı hastanelik oldu. Gözümüzü boyamak için organik kumaşlarla koleksiyon yapıp, "ekolojik tasarımlar yaptık, bakın biz ne kadar çevre dostuyuz" diyerek resmen bizi kandırmaya çalışıyorlar. Hele bir de indirime girdikleri zaman, kapılarına koşarak gidiyoruz. Zara'da aynı şekilde uygunsuz çalışma koşullarından dolayı defalarca para cezası almıştır. Sadece biraz araştırarak "hangi marka adaletsiz çalışma düzeniyle üretim yapıyormuş?" görebilirsiniz.

Dünyanın her yerinde bu haksızlıklar yapılıyor, eğer bu üretim sonucu satın aldığınız ürünler sizin içinize siniyorsa hiçbir şey diyemem. Gerçekleri görüp, en azından ben bu adaletsizliğe ortak olmayacağım diyebiliyorsanız da ne mutlu size! 

Dipnot: Okuduğunuz üzere çocuk işçilere değinmedim bile, umarım bu ayıplara göz yumulmayan  daha güzel bir dünyada yaşayabiliriz.

1 yorum:

  1. güzel olmuş yazı, yorumsuz kalmasın dedim :) modanın ışıltılı dünyasını bol bol görüyoruz zaten, bu yönlerini anlatan birileri de olmalı ;)

    YanıtlaSil