25 Mayıs 2012

HAVUÇ REÇELİ

fotoğraf: panoya takılanlar

Mutfakta renk renk reçel kavanozlarının dizili olması, sebepsiz mutluluk nedenidir. Kavanozlara baktıkça daha da mutlu olmak istiyorsanız, pek tabii reçelleri kendi ellerinizle yapmanız gerekiyor. Peki hiç havuç reçeli yapmış mıydınız? Hayır dediyseniz, hemen tarifi veriyorum.

Öncelikle 3 tane orta boy havucu rendeleyin. 2 bardak şeker ve 1 bardak suyu ocakta kıvama gelinceye kadar kaynatın, daha sonra rendelenmiş havuçları ekleyin ve kısık ateşte karıştırarak kaynatmaya devam edin. Ocaktan almadan önce yarım limonu sıkıp, 1-2 dakika da öyle kaynatın.

Eveet, havuç reçeliniz hazır! Reçelinizi kaseye koyduktan sonra, dövülmüş ceviz de ekleyip, kahvaltınızı daha da şenlendirebilirsiniz. Kahvaltı ne kadar uzunsa, o kadar keyiflidir. Ee keyfe keyif katmak da, kahvaltı sofranızı şenlendirmekten geçer. Bir de sonrasında türk kahvenizi yudumluyorsanız, sizden mutlusu ve keyiflisi var mıdır acaba?

15 Mayıs 2012

MEVSİMİ GELMİŞKEN...

fotoğraf: panoya takılanlar

Aslında Ege kıyılarında yapılan ellerde daha güzel olsa da, deniz börülcesi yapmanın tam zamanı!

Yapılışına gelince; deniz börülcelerinin kök kısmını kesip, yıkadıktan sonra kaynayan suya ilave ediyorsunuz. Hiçbir şekilde tuz eklemiyorsunuz çünkü kendisi tuzlu bir bitkidir. 15 dk kadar haşlandıktan sonra, börülceleri soğuk suyun altına alıyorsunuz ki, yeşil renk diri kalsın. Daha sonra deniz börülcesini tek tek kılçığından ayıklamanız gerekiyor. İşte o kısım biraz sabır işi ama ne demişler: "sabreden derviş, muradına ermiş". Konuyu dağıtmadan devam edeyim, ayıkladıktan sonra zeytinyağı, sarımsak ve limon ilave ediyorsunuz. Biraz da buzdolabında beklettikten sonra, deniz börülcesi sofraya gitmeye hazır olmuş oluyor. 

Sofraya yakışan güzel bir meze çeşidi olduğunu düşünüyorum, hani mevsimi de gelmişken...

8 Mayıs 2012

MODA DÜNYASININ GÖRÜLMEYEN KARANLIK TARAFI


 illüstrasyon: panoya takılanlar

Modanın karanlık yüzünü çoğumuz es geçiyoruz. Maalesef görmek istemediğimiz bir gerçek var; hazır giyim sektöründe ağır koşullar altında çalıştırılan işçiler. İşçilerin sağlığı hiçe sayılarak yapılan üretimler ve emeklerinin altında ödenen veya hiç ödenmeyen maaşları görmemekte ısrar ediyoruz.

Modanın ışıltılı dünyası gözümüzü o kadar kamaştırıyor ki, satın aldığımız ürünlerin arka planında dönmekte olan oyunları göremiyoruz. Bir kişi para kazanacak diye yüzlerce kişi insanlık dışı çalışma koşulları altında saatlerce çalıştırılıyor. Bunu yapanlardan bazıları da hepimizin bildiği dünyaca ünlü markalar. Örnek vermek gerekirse; H&M Kamboçya'da aylık 61 dolara işçi çalıştırıyor ve bu işçilerin çoğu çalışma koşullarından dolayı hastanelik oldu. Gözümüzü boyamak için organik kumaşlarla koleksiyon yapıp, "ekolojik tasarımlar yaptık, bakın biz ne kadar çevre dostuyuz" diyerek resmen bizi kandırmaya çalışıyorlar. Hele bir de indirime girdikleri zaman, kapılarına koşarak gidiyoruz. Zara'da aynı şekilde uygunsuz çalışma koşullarından dolayı defalarca para cezası almıştır. Sadece biraz araştırarak "hangi marka adaletsiz çalışma düzeniyle üretim yapıyormuş?" görebilirsiniz.

Dünyanın her yerinde bu haksızlıklar yapılıyor, eğer bu üretim sonucu satın aldığınız ürünler sizin içinize siniyorsa hiçbir şey diyemem. Gerçekleri görüp, en azından ben bu adaletsizliğe ortak olmayacağım diyebiliyorsanız da ne mutlu size! 

Dipnot: Okuduğunuz üzere çocuk işçilere değinmedim bile, umarım bu ayıplara göz yumulmayan  daha güzel bir dünyada yaşayabiliriz.

5 Mayıs 2012

ÇİLEKLİ KURABİYE

fotoğraf: panoya takılanlar

Çileğin mevsimi geldiğine göre, çilekli tarifler denemenin tam vaktidir.
Eğer ki çilekli kurabiye yapmak istiyorsanız, işte malzemeler:

1 su bardağı un
1/4 su bardağı pudra şekeri
 60 gr tereyağı
1/3 su bardağı krema
 1 çay kaşığı kabartma tozu
 Bir tutam tuz
1 tatlı kaşığı limonsuyu
 1 su bardağı küp küp dilimlenmiş çilek

Öncelikle un, pudra şekeri, kabartma tozu, tuz ve tereyağını yoğuruyor, üzerine de kremayı ekliyorsunuz.
 Küp küp kestiğiniz çileklere limonsuyunu da koyup, diğer karışıma ekliyorsunuz.
Fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıdı serdikten sonra, kaşık yardımıyla hamurdan parçalar alıp, tepsiye sıralıyorsunuz.
Sıraladığınız hamur parçalarının üstüne de şeker serpiyorsunuz.
Önceden ısıtılmış 190°C'lik fırında 20-25dk pişirdikten sonra da "ne kadar güzel görünüyor" diyerek mutlu oluyorsunuz. 

Tarif: pemberehber.com'dan alınmıştır.
Dipnot: Kurabiyeye eleştiri yapacak olursam; krema ya da tereyağ azıcık ağır bir tat veriyor efendim. 
Hangisi acaba diye halaa düşünmekteyim. Eğer ki kremaysa, onun yerine ne kullanılabilir diye de düşünmekteyim? 
Onun dışında çilekli kurabiyemizin her şeyi çok güzel sevgili pano takipçileri, güzel haftasonları...

4 Mayıs 2012

NOSTALJİK DERGİ KAPAKLARI

Huzurlarınızda 70'li yılların dergi kapakları!
"Geçmişin izlerini seviyorum, bana nedensiz bir mutluluk veriyor" diyorsanız
ve eğer siz de bir nostalji severseniz, Hey Dergisi'nin arşivine zevkle dalabilirsiniz.
Buradan buyrun: TIK TIK