3 Eylül 2012

GİYİNMEK


İnsanoğlu doğanın etkilerinden korunmaya başladığından beri giyinir. Daha doğrusu bedenini korumak için örtünmeye ihtiyaç duymuştur. Giyinmenin temeli çok farklı boyutlara dayanıyor bittabi her şeyi amacından saptırmak bizim en bilinen özelliğimizdir. İnsan 'çağdaşlaşmaya' başladığından beri giyinmek, sosyal statü göstergesi haline gelmiştir ama tabi ne demişler; insanlar kıyafetleriyle karşılanır, fikirleriyle uğurlanırmış.

Giyinmek, her şeye sahip olma arzusuyla yanan insanlar için çok tehlikelidir. Örneğin onlardan bazıları Grönland'da yaşamadıkları halde, gerçek bir kürk giyebiliyorlar. Onlardan bazıları indirim yazısını gördüklerinde ihtiyaçları olmadığı halde, ardında bıraktıkları etkileri düşünmeden, gözlerine çarpan çoğu şeyi alabiliyorlar. Halbuki indirim yazısının ne anlama geldiğini herkes bilir. İndirim demek cüzdanından daha az para çıkartmak değildir, tam tersine gereksiz şeyleri de almanı sağlayarak, cüzdanını tamamen boşaltmaktır. 

Tasarım renkli bir dünyadır ve bana göre gerçek tasarım ebedidir. İçi boş bir kalıp olan moda ise, geçicidir. Doyumsuz insanlar yaratır ve insanlara aynı adımı atma zorunluluğunu hissettirir, bir nevi itaatkârlığı öğretir. 

Dipnot: Sahi moda ve tasarım kelimeleri birbirinden o kadar farklı ki, kim birbiriyle bağdaştırıp da aynı cümle içinde kullanmaya başlamış? 

illüstrasyon: panoya takılanlar