12 Temmuz 2013

BİR METALE DEĞER VERMEK


Altın... Yeryüzünde nadir bulunan 'değerli' metal. 
İnsanoğlu gözlerini kamaştıran ışıltılı şeyleri ilgiyle takip etmiştir ve eğer gözlerini kamaştıran bu şeyleri elde etme şansı varsa, bu yolda her şey mübah deyip harekete geçebilir. İyi ki yıldızlara sahip olma şansımız yok. Gerçi istediğiniz bir yıldızı satın alıp, isminizi verebilme imkanı sunan şirketler mevcut. Kendi tekelinize alınca, daha güzel parlıyormuş! 

Konumuza dönecek olursak, altın gerçekten az bulunduğu için mi bu kadar değerlidir? Aşk da nadir bulunan bir şey fakat altın kadar değer gördüğünü düşünmüyorum. Bir metal parçası düşünün, yeryüzünde onu çıkartmak için insanlık dışı çalıştırılan işçiler olsun. Birileri şık mağazalardan, şık kutular içinde mücevher satın alacak diye bu işçiler sağlıklarından ve canlarından olsunlar. Bu mudur medeniyet dediğimiz şey? 
Bir metal parçası düşünün, Kaz Dağları'nda ormanlık alanların ve 47 çeşit endemik bitki türünün yok olmasına neden olsun. Ekonomik dengeyi sağlarken, ekolojik dengeyi sarsıyoruz. Doğa kendini toparlamak için elbet bir yol bulur fakat o kendini toparlarken, doğayla uyum içinde yaşayamayan ve kendini doğanın efendisi olarak gören insanoğlu yok olacaktır.
Altını takı olarak kullanmak, gösteriş için yapılan büyük bir israflıktır.

Dipnot: Saygıdeğer bir bilim insanı demiş ki: "Acaba gezegenimizde altın ve uranyum, praseodmiyum kadar bilinmez ve değer verilmez şeyler olsalar, yeryüzünde hayat daha mı gelişmiş olurdu?"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder