14 Şubat 2014

MUZLU KEK

Çayınızın yanına güzel bir kek eşlik etsin istiyorsunuz ama keki neli yapacağınıza karar veremediniz. 
Muzlu kek güzel seçim olabilir, aklınızın bir köşesinde dursun.

  • 120 gr. tereyağı
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta 
  • 1/3 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 3 adet muz (küçük boy) 
Nasıl yapıldığına gelince; tereyağını eritip, oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Muzları çatal yardımıyla iyice ezin. Ezilmiş muzun üstüne sırasıyla yumurtayı, sütü, şekeri, tuzu ve yağı ekleyin, mikserle çırpın. Daha sonra un, vanilya ve kabartma tozunu da ekleyip, çırpmaya devam edin. Kek kalıbınızı yağlayın ve karışımı kalıbınıza dökün. Önceden ısıtılmış 170°C'lik fırında, yaklaşık 40 dk pişirin. 

Dipnot: Uzun dikdörtgen kek kalıbı tercih etmenizi öneririm çünkü ben tercih etmeyerek hata yaptığımı düşünüyorum, afiyet olsun.

2 Şubat 2014

GİRİT EZMESİ

Uzun zamandan beri tarif paylaşmadığımı fark edince, peyniri daha da güzelleştiren bir tarif ekleyeyim dedim. Karşınızda girit ezmesi! Hünerli elleriniz bu tarifi yaparken, büyük keyif alacak ve işte malzemelerimiz:
  • 300 gr tuzsuz lor peyniri
  • 3/4 su bardağı ceviz 
  • 2 yemek kaşığı şam fıstığı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1,5 tatlı kaşığı kekik
  • 3-4 diş sarımsak
  • 3/4 çay bardağı zeytinyağı
  • Bir tutam tuz
Yapımını anlatmaya başlayacak olursak; peyniri çatalla iyice eziyoruz. Dövülmüş sarımsağı, pul biberi, kekiği ve bir tutam tuzu ekleyip, peyniri biraz daha eziyoruz. İri şekilde dövülmüş cevizi ve 2 yemek kaşığı çekilmiş şam fıstığını da ilave edip, zeytinyağını azar azar dökerek, karışımı bir güzel harmanlıyoruz. Mezemiz muhabbet eşliğinde tüketilmek için hazır durumda, afiyet olsun.