1 Ağustos 2013

YEŞİL GÜZELDİR: PESTO SOS

Fesleğenin ferahlığı İtalyan eline değerse, ortaya pesto sos çıkarmış.
Pesto sos için malzemeler:
  • Yarım demet fesleğen(50-60yaprak)
  • 1,5 çay kaşığı deniz tuzu
  • 40gr çam fıstığı
  • 6,5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 diş sarımsak
  • 80 gr parmesan
Nasıl yapıldığına gelecek olursak; fesleğen yapraklarını azar azar havanda ezmeye başlıyoruz. Fesleğenlerin tamamı iyice ezildikten sonra, sarımsakları ilave edip ezmeye devam ediyoruz. Daha sonra sırasıyla tuzu, çam fıstığını ve ince rendelenmiş parmesanı, en sonunda da zeytinyağını ekleyip, ezme işlemini tamamlıyoruz.
 
Malzemeleri robottan geçirerek de pesto sos yapabilirsiniz fakat sosun özelliği isminde saklı, sosun ismi latince  ezmek anlamına gelen "pistare" fiilinden türemiştir. Kullandığınız malzemelerin aromalarının birbirine tam olarak geçebilmesi için, havanda ezilerek yapılması daha uygunmuş. Robot mu? Havan mı? Kararınızı bu bilgiye göre belirleyin.
 
Dipnot: Pesto sos tarifi İtalyan şef Antonio Carluccio aittir. Antonio amcayı  "two greedy italians" programıyla keşfettim, bu programda iki tane şirin İtalyan amca hem İtalya'yı geziyor, kültürlerini tanıtıyor hem de yemek yapıyorlar. Gezi ve yemek daha ne olsun değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder